Grannsamverkan Informerar 2014-09-24

Under perioden 9-24/9 har det anmälts 5 st inbrott/försök till inbrott i bostad i kommunen. Som jag skrev i förra utskicket så brukar antalet inbrott öka under hösten/vintern, vilket verkar stämma också denna gång.

12/9, Nyponvägen, Floda, försök till inbrott, brytmärken på altandörr, dagtid.

18/9, Södra Rydsbergsvägen, Lerum, inbrott, ingång fönster på baksidan, kvällstid.

19/9, Brattlyckevägen, Floda, ingång via fönster på baksidan, larm utlöst, kvällstid.

19/9, Brattlyckevägen, Floda, ingång via fönster på baksidan, larm utlöst, kvällstid.

19/9, Brännabbenvägen, Tollered, ingång via fönster 2:a våning, kvällstid.

Allt tyder på att flera av dessa inbrott har begåtts av samma gärningsman. Tack vare larm och vaksamma grannar har gärningsmannen fått klart begränsat med tid vid flera av inbrotten. Vi misstänker också att gärningsmannen från dessa inbrott har begått flera andra inbrott i närliggande kommuner.
I flera av dessa fall har husägaren varit bortresta vid inbrotten.

Som jag har nämnt tidigare vill gärningsmannen ofta förvissa sig om att ingen är hemma innan de bryter sig in. Vi fick ett exempel från Alingsås där husägaren var hemma då det ringde från dolt nummer, han svarade inte. Omedelbart efter knackade det på dörren. När han öppnade dörren så stod där en okänd man som såg mycket förvånad ut. Den okände mannen frågade efter någon vägbeskrivning och försvann sedan på cykel. Anmälaren fick känslan av att detta var en inbrottstjuv och att det var samma person som hade ringt samtalet innan.

19/9 fick en boende på Edenhjelmsväg i Lerum ett märkligt telefonsamtal som han misstänker var ett sätt att kontrollera om någon var hemma/förberedelse till inbrott.

Telefonsamtalet;

En man med Stockholmsdialekt ringde och sa att han var från “Lerums Vatten” och menade att det var stopp i vatten/avloppssystemet utanför vårt hus (kom inte ihåg exakt vad han sa). Han bad mig börja kontrollera att vattenkranen fungerade, sedan vattennivån i toaletten??? Misstänkte samtalet från början och frågade om hans namn och var ifrån han ringde. Han svarade märkbart irriterad att han hette Henrik Heknell (eller liknande) och var från Lerums Vatten. Jag undrade varför jag skulle kontrollera vattennivån i toaletten och han svarade då att om jag inte samarbetade så skulle han stänga av vattnet i två veckor. Jag bad att få hans telefonnummer så jag kunde ringa upp honom. Han svarade då att han nu skulle stänga av vattnet i tre veckor. När jag försökte ställa mer kontrollfrågor så la han på luren.

Detta kan mycket väl vara förberedelse till inbrott. Det finns förstås oändligt med tänkbara ursäkter som tjuvarna kan använda sig av i dessa situationer.

Jag avslutar med att påminna om följande:
Grundregeln är att vi alltid gör brottsplatsundersökning för att eventuell spårsäkring när det har varit ett fullbordat inbrott. Det kan dock dröja innan tekniker hinner ut p.g.a. arbetsbelastning och tjänstgöringslistor.
För att inte förstöra eventuella spår är det viktigt att ni rör er så lite som möjligt i de rum där ni ser att gärningsmannen varit.

Hälsningar

Stefan Holm
Lerumspolisen