Grannsamverkan Statestik 2014-09-09

Det är fortsatt sjunkande siffror när det gäller antal bostadsinbrott i Lerums kommun. Under perioden 18 juli till 8 september har det anmälts 6 st inbrott/försök till inbrott i bostad i kommunen (motsvarande siffra förra året var 11 st).

Dessa 6 inbrott har skett vid följande tider och platser:

19-20/7, Kvikullavägen, Tollered, fullbordat. Fastigheten var larmad, gärningsmannen bröt sig in via fönster på 2:a våningen med hjälp av stege och undvek på så sätt larmet.

19/7, Vällsjövägen, Stenkullen, försök. Gärningsmännen lyste med ficklampa genom fönstret men skrämdes iväg av ägaren som var hemma vid tillfället.

19-20/7, Sundetvägen, Norsesund, försök. Gärningsmannen lyste med ficklampa genom fönstret, skrämdes iväg av ägaren som var hemma vid tillfället.

21-25/7, Jonseredsvägen, Jonsered, fullbordat. Gärningsmannen bröt sig in via fönster.

25-28/7, Floda stationsväg, Floda, fullbordat. Inbrott i lägenhet via ytterdörren.

6/9, Edenhjelms väg, Lerum, fullbordat. Ingång via fönster (i nuläget okänt om fönstret varit stängt), målsägande låg och sov under inbrottet/stölden, upptäckte brottet på morgonen.

Hittills i år har det anmälts 41 st inbrott i bostad (försök och fullbordat brott) motsvarande siffra förra året var  81 st. Det finns sannolikt flera orsaker till denna minskning, där ert grannsamverkansarbete utgör en viktig del. En annan trolig orsak till minskningen är att några av de gärningsmän som vi fick dömda för bostadsinbrott under förra året, varit mycket aktiva i vårt område tidigare och att det därför märks tydligt i statistiken då de sitter inlåsta och inte kan begå fler brott i kommunen.

Vi går nu in i hösten då vi vet att antalet bostadsinbrott brukar öka. Statistiskt begås ca 50% av alla inbrott under året under perioden okt-dec. Det finns alltså skäl att se över grannsamverkansrutinerna inför denna stundande ”högsäsong”.

Utöver dessa inbrott har det anmälts ett antal stölder i bostad där gärningsmannen har blivit insläppt i bostaden genom att påstå att denne skall kontrollera elen/vattnet eller liknande och sedan passat på att stjäla smycken och kontanter. Det finns också flera anmälda stölder där gärningsmannen smugit sig in i bostaden via olåst dörr eller fönster under tiden ägaren varit hemma i bostaden. Dessa typer av stöld i bostad borde ofta vara enkla att förebygga genom att aldrig släppa in någon i bostaden utan att vara helt säker på att uppgifterna stämmer samt att se till att ha dörrar och fönster låsta/stängda så långt det är möjligt, även då vi är hemma i bostaden.

Fortsätt vara vaksamma och ifrågasättande samt tipsa polisen om intressanta iakttagelser.

Hälsningar
Stefan Holm
Lerumspolisen