Grannsamverkan v. 50

Hej!

Snart är 2018 till ända och denna info blir den sista för i år! Jag ska ta tillfället i akt att även informera om ”VISHING” men först lite om bostadsinbrott.

Vi har en tydlig minskning av bostadsinbrott i Lerums Kommun. Se lista längre ner i mejlet. Även nationellt ses också en tydlig minskning och det förklaras till stor del av att de internationella stöldligorna inte besökt landet i lika stor utsträckning som tidigare år. Det kan bero på många orsaker och det är för tidigt att peka ut någon enskild men vi hoppas självklart att det är en trend som kommer hålla i sig. 

Ni som grannsamverkare är en bidragande orsak till minskningen enligt min uppfattning!

Info om ”Vishing”
Bedrägerier per telefon ”vishing” uppmärksammas först hösten 2017 och är idag ett nationellt problem. Målsägandena är ofta äldre människor som vilseleds via ett telefonsamtal att lämna ut koden till sin bankdosa alternativt logga in via sitt mobila Bank-ID. I många fall kan det konstateras att gärningsmännen tillhör grovt kriminella nätverk som är inblandade i både narkotika- och vapenhantering.

Vem som helst kan bli utsatt för bedrägeriförsök, men ofta riktar de kriminella nätverken in sig på äldre personer. Många gånger leder det till fruktansvärda följder för den drabbade, exempelvis att en pensionär blir av med hela sin pension. Det behövs ökad kunskap kring hur man kan skydda sig mot dessa typer av bedrägerier. Det finns mycket allmänheten själv kan göra för att försvåra för förövarna.

Sprid följande tips i bekantskapskretsen:

  • Logga aldrig in med bank-id på annans begäran – Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.
  • Lämna aldrig ut dina koder till någon
  • Om du blivit utsatt ska du omgående kontakta din bank och därefter göra en polisanmälan.
  • Prata med de äldre i dina nära relationer och varna för att lämna ut bankkoder eller logga in på bankkonto vid uppmaning. Banker ringer aldrig upp sina kunder och ber om dessa uppgifter.
  • Polisen för kontinuerliga dialoger med banker, myndigheter och andra externa aktörer för att säkerheten ska förbättras.

Jag skickar med en länk där du kan lyssna på hur en bedragare ringer upp en äldre man.
https://www.facebook.com/polisen/videos/288256108468989/?fref=gs&dti=283339431833930&hc_location=group

Här kommer även mina vanliga länkar som du kan använda dig av:
För att lämna tips ringer du till 11414 (om du sett eller hört något tidigare) eller på https://polisen.se/kontakt/mejla-region-vast/

Tveka inte att ringa 112 vid pågående händelser.
Gå gärna in på www.samverkanmotbrott.se för att få mer tips och råd. Det finns väldig bra info att ta del av där.

Lite statistik från våra fyra kommuner i Lokalpoliosområde Alingsås:
2018 t.o.m.- 7 dec: 15 27                                  2017                                                         2016

I statistiken ingår brottskoder: fullbordat inbrott i villa/radhus, fullbordat inbrott i lägenhet samt försök vid båda brottstyperna. Det klart mest förekommande är fullbordat inbrott i villa.

Bostadsinbrott och försök hela riket (2018 t.o.m. 7 dec.)

Listan på försök och fullbordade bostadsinbrott sedan förra utskicket 181101:
LERUM:
Fullbordat: Hultgrens väg, 181112, kl 07.45-17.35, ev via altandörren

STENKULLEN:
Försök: Färgvägen, 181206 kl 12-181208 kl 11.00, brytmärke på dörr

FLODA:
Fullbordat: Renvägen, 181205, kl 17.25-17.45, via fönster

GRÅBO:
Inga anmälningar

SJÖVIK:
Inga anmälningar

TOLLERED:
Inga anmälningar

ÖVRIG plats:
Fullbordat: Pussen Burhult, gränsen mot Nol, 181130, kl 10-10.15, krossad ruta

 

Tack för ert engagemang under 2018!
God Jul och Gott Nytt år önskar jag er alla.

Eva Strömblad
Kommunpolis i Lerum
010-56 57421
eva.stromblad@polisen.se